יום צמצום בזבוז המזון 12.3 Food Waste Day

 The Natural Step ישראל יזם את יום צמצום בזבוז המזון (FWD) אשר יצויין לראשונה ב-12 במרץ 2019.
היום יוקדש לבעיית בזבוז ואובדן מזון, ויצויין בשיתוף עם ארגונים עמיתים, ציבוריים ופרטיים, ברחבי הארץ. 

מטרת יום זה להעלות את המודעות לסוגיית בזבוז המזון ולעודד עשייה שתביא לצמצום בזבוז המזון לכל אורך שרשרת האספקה: מהשדה, דרך מפעלי הייצור, ההובלה, רשתות המזון, נקודות ההפצה וההסעדה ואצלנו בבית!

ארגונים וקבוצות מוזמנים להשתמש במיתוג האחיד המוצע, ולהוסיף אליו תכנים ופעילויות על פי יכולתם ורצונם: סיורים, הרצאות, הקרנות סרטים, סדנאות בישול, סיורים ועוד. כולנו יחד נזכיר את ערכו של המזון, נכיר פתרונות יישומים שונים למנוע ולצמצם את הבזבוז המשווע שמתרחש כיום ונקרא לאימוץ מדיניות משמעותית בתחום.

איך מצטרפים?

  1. נרשמים בטופס למטה
  2. מקבלים מאיתנו חומרים שכוללים מיתוג, מידע ורעיונות בנושא, לשימוש חופשי
  3. מקימים צוות פעולה לקראת יום צמצום בזבוז המזון ומקיימים סיעור מוחות על משמעות היום לארגון שלכם וכן על הפעולות האפשריות שהארגון יכול לקיים במסגרתו (ראו רעיונות לפעילויות)
  4. מזמינים חברים, מכרים, עובדים, שותפים
  5. משתפים אותנו בתוכניות שלכם לקראת היום עצמו. אנו נפרסם את התוכניות הצפויות על מנת ליצור חשיפה תקשורתית וציבורית.  

 

מעוניינים להצטרף לפעילות לכבוד יום הצמבו"ז?
פעילויות פתוחות לקהל:

  1. משעה 11:00-20:00, תל אביב: מוזמנים להצטלם עם קיר צילום בנושא צמבו"ז ולשמוע מאיתנו כיצד ניתן לצמב"ז בבית:
    – בשד' רוטשילד – בין בצלאל יפה ליבנה
  2. 12:30, פתח תקווה: מפגש בנושא חדשנות וטכנולוגיה לצמבו"ז, שטראוס. באודיטוריום שטראוס, רח' הסיבים 49, פתח תקוה (חניה חופשית ברחבה מאחורי הבניין).
  3. משעה 16:00-20:00, תל אביב: מוזמנים להצטלם עם קירות צילום ברחבת הבימה
  4. 17:00-23:00, ירושלים: אוכל מודפס כבר אכלתם? הדגמת מנות מודפסות בתלת מימד משאריות מזון. מתחם ICE-EAT, פארק מיטשל. חניה בחניוני ממילא וקרתא. לפרטים: ice-eat.com
  5. 19:30, תל אביב: ספיד-דייטינג אקולוגי במרכז הקהילתי מגיד, שד' נורדאו 63. לפרטים
  6. 20:00, כפר סבא:  הקרנת הסרט 'מבוזבז' בנושא בזבוז מזון במרכז קיפוד, בליווי הרצאה של לקט ישראל
  7. 20:00, רמת גן:  הרצאה והקרנת הסרט "just eat it" , בית קריניצי
  8. 20:30 קיבוץ להבות הבשן: הקרנת סרט בנושא צמבו"ז. סרטים לילדים משעה 17:00. בפאב של הקיבוץ.
  9. יום שישי 15.3, 10:00, קיבוץ יראון: סיור ליקוט עם יקב הרי גליל, לפרטים והרשמה: 04-6868748
  10. יום שישי, 15.3, 15:00, גני יהושוע: בואו לטעום מנות מודפסות שהן יצירות אמנות ולהשתתף בסדנאות של בישול סולארי, חיסכון באשפה ויצירת תיק אוכל רב פעמי לרגל היום הלאומי לצמצום בזבוז מזון.  קוסובסקי מול מס' 18. צפו בסרטון ובואו!
מעוניינים לארגן פעילות וזקוקים לרעיון?
כל ארגון או קבוצה מוזמנים ליצור תוכן ופעילויות משלהם, כך שיתאימו בצורה הטובה ביותר לאופיים ולמטרותיהם ביום זה. הנה כמה רעיונות לפעילויות שניתן לארגן במקום העבודה, עם חברים או במרכז הקהילתי:

  1. הקרנת סרט ושיחה על בזבוז מזון
  2. אתגר: שבוע ללא בזבוז מזון
  3. סדנת בישול ללא בזבוז
  4. עבודה בגינה הקהילתית ושיחה על בעיית בזבוז המזון
  5. ארגון פיקניק "עודפים" – כל אחד מביא עודפי מזון, חולקים ואוכלים יחד
  6. אירועי אומנות, תערוכה ועוד
  7. שיתוף בדרכים פשוטות לצמצם את בזבוז המזון בבית

מחפשים רעיונות נוספים? רוצים להציע רעיון משלכם? כתבו לנו!

מעוניינים להתחיל לצמב"ז ביום יום? 12 טיפים ל12 במרץ ולכל יום

12 טיפים ל12 במרץ – ולכל יום אחר – להתחיל לצמצם בזבוז מזון:

  1. ניהול מלאי– דעו אילו מצרכים יש לכם בבית ותכננו את הארוחות בהתאם. הכינו רשימת קניות, לפי מה שחסר ובאמת צריך.
  2. היצמדו לרשימת הקניות– לא משתלם לקנות מזון שייזרק, גם אם הוא במבצע! האם באמת תאכלו אותו?
  3. קנו את הפירות והירקות המיוחדים – הם טעימים וטובים באותה מידה! כך תצילו מזון מלהיזרק רק בגלל צורה, צבע או גודל שאינם מושלמים.
  4. עשו FIFO (הראשון שנכנס הוא הראשון שיוצא) – אחסנו את המצרכים החדשים מאחור ואת הישנים מקדימה, הכי זמינים לשימוש.
  5. מקום ראשון – הכינו מקום קבוע ונגיש במקרר למזון שתאריך התפוגה שלו מתקרב, והשתמשו בו בהזדמנות הראשונה
  6. שמרו על טריות– אחסנו מוצרים רגישים בקירור של 1-5°c , השתמשו בכלי אחסון אטומים, הקפידו לסגור היטב אריזות
  7. הבנת תאריכי התפוגה – 'עדיף להשתמש לפני' ו'לשימוש עד' מופיעים על מוצרים שאינם רגישים. ניתן לצרוך גם לאחר התאריך! הפעילו שיקול דעת.
  8. יצירתיות במטבח– מרקים, תבשילים, ממרחים ושייקים הם פתרונות נפלאים לניצול מזונות טריים שהחלו להתעייף
  9. תאמו עם הילדים מה ירצו לאכול– בבית ובביה"ס, הכינו איתם את רשימת הקניות ומנו אותם לאחראים על הצמבו"ז הביתי!
  10. במזנון (במקום העבודה, אירוע או בית המלון) – עדיף לקחת מספיק ולהוסיף, מאשר לקחת הרבה ולזרוק!
  11. אמנות השימור  – הקפיאו, החמיצו, יבשו, כבשו, הכינו ריבה!
  12. שמרו לאח"כ– לא סיימתם את המנה במסעדה? בקשו לארוז! ואל תשכחו לאכול את זה אח"כ….
אילו ארגונים כבר הצטרפו ליום הצמבו"ז?
  • יותר מ90 ארגונים בסך הכל
  • 5 יצרניות מזון ומשקאות
  • רשת שיווק מזון אחת
  • 5 גופים ממשלתיים
  • 2 גופים ביטחוניים – צה" והשב"ס
  • רשויות מקומיות, מועצות ויחידות סביבתיות – בהן עיריית תל אביב, כפר סבא, רמת גן, גבעתיים, מועצה אזורית חוף הכרמל, עיריית אשדוד, יחידה אזורית לאיכו"ס בשרון, עיריית חולון, עיריית ירושלים, יחידה סביבתית אזורית אצבע הגליל, ועדת איכות הסביבה כוכב-יאיר צור-יגאל, עיריית נס ציונה, מועצה אזורית רמת נגב, חברת התיירות של עיריית הרצליה – מרינה הרצליה, משכ"ל
  • התאחדות המלונות, מלונות דן וקיסר י-ם
  • 5 גופים אקדמיים
  • הצופים יעבירו פעילויות שונות ברחבי הארץ ולכך יצטרפו עוד מעל 15 יוזמות חינוכיות בנושא שיפעלו בבתי ספר וגנים.
  • יוניליוור, תנובה שיכון ובינוי, אפלייד מאטיריאלז יוצאים בקמפיין דברור מקיף לעובדים שלהם.
  • שטראוס וחממת הפודטק דה קיטשן יובילו איתנו אירוע צמבו"ז וחדשנות במטה שטראוס.

שף ופרופ. לקולינריה ג'ונתן דויטש, מנהל מעבדת המזון באונ' דרקסל, פלורידה

שירלי קנטור, מומחית לשיווק חברתי וCSR

מיכל ביטרמן, מנכ"לית The Natural Step ישראל

מיקי חיימוביץ', אשת תקשורת ויוזמת Meatless Monday בישראל

כתבו אלינו ל:  foodwastelab@thenaturalstep.co.il, או מלאו את הטופס הבא ואנו ניצור עמכם קשר!

אני רוצה להצטרף ליום צמצום בזבוז מזון !

6 + 3 =

יום צמצום בזבוז המזון

על ידי | נוב 30, 2018 |

צילומים: ענת פייזר                   עיצוב ובניית אתר: סטודיו שארפ , משקפיים ושפם מעצבים
נגישות