top of page
The Israeli Convention to Reduce Food Waste
האמנה הישראלית לצמצום בזבוז מזון
אנו, החתומים על אמנה זו, מחויבים לפעול למען צמצום בזבוז המזון בישראל
אנו מצהירים על מחויבותנו לפעול לטובת מניעה וצמצום של בזבוז מזון בתחומי ההשפעה שלנו וקוראים לכל בעלי העניין הפועלים בשרשרת המזון, מהשדה ועד לצלחת, להירתם לפעולה. אנו רואים בפעולה למען צמצום בזבוז מזון דרך משמעותית לדאוג לחוסנה של מדינת ישראל ולתרום לרווחת תושביה, מרמת הפרט ועד רמת המשק, באמצעות חיזוק אוכלוסיות מוחלשות, הפחתת יוקר המחייה, שימור משאבי הטבע, הגנה על האקלים והטמעת מודעות לערך המזון וחשיבותו. אנו לוקחים אחריות על פעילותנו וקוראים לארגונים נוספים לחבור למהלך.
זאת ועוד, אנו קוראים למקבלי ההחלטות בממשלה לאמץ מדיניות אסטרטגית בתחום המזון ולנקוט במסגרתה צעדים לצמצום הבזבוז.
-
עגבניהאחסון אופטימאלי: בחוץ בטמפ' החדר (לא בקיץ). רצוי כשהגבעול כלפי מעלה. אם נחתכה או בשלה מאוד- במקרר. לא לשטוף עד לשלב השימוש. מומלץ להוציא מהמקרר כמה שעות לפני האכילה כיוון שהקור שובר את המרקם התאי שלה והופך אותה לרכרוכית מדי. אורך חיי מדף שבוע עד שבועיים. שימו לב שהעגבניה פולטת אתילן ולכן אל תאחסנו אותה ליד מלפפונים או ירקות אחרים שיפגעו ממנה. הקפאה: טרי/מבושל- לא מומלץ. עת ההפשרה ניגרים ממנה נוזלים רבים והמרקם והצורה נפגעים. כדאי להקפיא בצורת רוטב. טיפ: אם העגבניה ירוקה מידי שימו אותה בשקית נייר חומה עם פרי בשל. רגע לפני הפח: מומלצת לבישול רטבים, מרקים ותבשילים גם במצב בשלות יתר. עגבניה שחלקה עם כתמים – אפשר להסיר את החלקים הבשלים ולהשתמש בשאר.
-
מלפפוןאחסון אופטימאלי: לא מסתדר עם קור של מתחת ל-10 מעלות צלזיוס ומצד שני, מרקיב מהר מחוץ למקרר. כשמאחסנים במקרר מומלץ לעטוף בנייר סופג ולצרוך לא יאוחר משלושה ימים. הקפאה: לא מומלץ- בעת ההפשרה ניגרים ממנו נוזלים רבים, נפגע מרקמו והוא מאבד את צורתו. טיפ: מומלץ לשימוש בעיקר בסלטים חיים. מומלץ לקנות בסמוך לשימוש. רגע לפני הפח: מלפפונים רגישים לגז האתילן, כך שלא מומלץ להניח אותם לצד בננות, מלונים ועגבניות שכן אז יבשילו מהר.
-
חסהאחסון אופטימאלי: במקרר הביתי בשקית פלסטית מאווררת על ידי חורים, כדי למנוע הצטברות של רטיבות וסגורה בשוליה העליונים למניעת כמישת העלים. אפשר לשמור במקרר למספר ימים עלים נפרדים. לשם כך יש לשטפם במים זורמים, לייבש היטב ולאחסן בקופסה פלסטית המרופדת בנייר סופג. תשמר כשבוע במקרר. הקפאה: לא מומלץ. אם בכל זאת מעוניינים ניתן לחלוט במים רותחים למשך זמן קצר ואז לקרר במי קרח. החליטה פוגעת באנזימים אשר פוגעים בירק במהלך הקפאתו והפשרתו. טיפ: מומלצת בעיקר לשימוש בסלטים חיים. מצויה כל עונות השנה. רגע לפני הפח: יש להקפיד שהחסה לא תאוחסן במקרר בקרבת תפוחי עץ, שכן האתילן המופרש בכמות גדולה עלול לגרום להיווצרות כתמים בגוון חום לאורך העורקים הלבנים של החסה.
-
עשבי תיבולאחסון אופטימאלי: עשבי תיבול בקירור ירקבו תוך יום יומיים וגם אם ישארו בחוץ יסבלו מתהליך רקבון מהיר. הפתרון: שימו את עשבי התיבול בכוס מים, כסו בשקית פלסטיק ואטמו את השקית עם גומיה. העשבים ישארו טריים גם אחרי שבוע. הקפאה: עשבי-תיבול מסויימים, כמו פטרוזיליה, שמיר וכוסברה, אפשר להקפיא קצוצים במיכל סגור. אחרים, כמו בזיליקום ונענע, ישחירו. הקפאה בתוך שמן תעזור לשמור על צבעם. עשבי תיבול כמו רוזמרין וטימין לא מתאימים להקפאה. טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, מרקים, אפייה, סלטים וממרחים.
-
כרוביתאחסון אופטימאלי: במקרר בשקית פלסטיק בעלת חירור גדול, לאחר שמסירים את העלווה(העלים המכסים) או עטופה בניילון נצמד. הקפאה: טרי- לא מומלץ. מבושל- אפשר להקפיא בחתיכות אך בזמן הפשרה יכולה להיות מימית. את הגבעולים של הכרובית אפשר להקפיא. טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה (מומלץ בפשטידות), סלטים חיים, מרקים ואף ניתן להכין ממרח כרובית. לא מומלץ לזרוק את הגבעולים שכן הם מלאים בטעם וחומרים מזינים וניתן להקפיא אותם ולשלוף כשמכינים ציר או מרק שמתבשל זמן רב. רגע לפני הפח: קוצצים חלקים שחורים/רקובים ומשתמשים ביתר כרגיל.
-
קישואיםאחסון אופטימאלי: זוקיני בצבע ירוק כהה סביל יחסית לקור ויכול לשרוד במקרר עד שבועיים או אפילו יותר. קישוא צהוב סובל מנזקי קור כבר בטמפרטורות נמוכות מ – 21 מעלות צלזיוס. לא כדאי להחזיק במקרר יותר משבוע ויש להסיר את הפרחים המחוברים לקישואים, לפני אחסון במקרר. הקפאה: טרי- לא מומלץ. מבושל- ניתן להקפיא. טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה( מומלץ בפשטידות), מרקים, סלטים מבושלים בעיקר, אך גם חיים ואף ניתן להכין ממרח קישואים. מומלץ לשימוש זמן קצר לאחר הקניה, חשוב לבחור קישואים מוצקים ומבריקים. את הזנים הצהובים עדיף לרכוש בצמוד לזמן בו מתכוונים להשתמש בהם.
-
תפוח אדמהאחסון אופטימאלי: במקום חשוך וקריר – אבל לא במקרר. הקור והלחות שבמקרר יגרמו לעמילן שבתפו"א להפוך לסוכר, מה שיפגע בטעם ובמרקם שלהם. מומלץ להכניס לשקית נייר (שהיא פחות אטומה מאשר שקית ניילון). יש להניח אותם הרחק מבצלים ותפוחי עץ, גז האתילן שהם מפרישים עלול לגרום לתפו"א להנביט. הקפאה: טרי- לא מומלץ. מבושל- תפו"א לבן- ניתן להקפיא, בזמן הפשרה יכול להיות מימי. טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים וסלטים מבושלים. רגע לפני הפח: להוריד חלקים ירוקים (מעידים על רעילות) או רקובים ולהשתמש בשאר.
חברים בארגון גדול או עובדים בחברה גדולה?
רוצים להצטרף לאמנה שלנו?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
bottom of page